Studio 2000
- ett ätbart experiment
Du vet hur det är, man tänker efter vad man är sugen på, letar upp ett recept och går och handlar. De flesta av oss kan skaffa vilka ingredienser som helst, när som helst . Det låter toppen, men är i själva verket jättedåligt. Möjligheten att ha tillgång till allt har lett till lösningar som inte är i synk med jordens förutsättningar. Grönsaker odlas på ett håll, djuren finns på ett annat. Kretsloppet där det ena är en förutsättning för det andra, är sedan länge brutet.
Jordens odlingsbara yta fördelat på alla jordens invånare ger oss 2 000 kvm var att bruka. Lägg därtill 500 kvm gräsbete för djur som i sin tur ger både mat och gödsel. Så ser ekvationen ut för att det ska gå ihop. Idag tar vi i västvärlden ungefär dubbelt så stor yta i anspråk för den mat vi konsumerar. Det är inte hållbart, inte rättvist – och är det verkligen nödvändigt?
Om man börjar i andra ändan och utgår från de råvaror en plats kan ge blir ingredienslistan en annan. Det blir mindre att välja på. Men kanske går det att göra mer av det?
Studio 2000 är ett konkret experiment och en uppföljning av det som påbörjades på Rosendals trädgård 2019–2020. Den här gången använder vi 2000 kvm på Erikslunds trädgård utanför Gnesta att odla på. Precis som på Rosendal gör vi det på ett ur alla aspekter hållbart sätt. Och nu tar vi experimentet ett steg längre; vi lagar mat på det som gården ger och serverar den på restaurang Studio 2000 i Stockholm.
Tre livsmedel är Sverige självförsörjande på; spannmål, morötter och socker. Skulle de kunna bli fler? Om vi brukar jorden på ett annat sätt, kan vi få ut mer och annat av den då? Vad behövs för att vi ska få i oss allt vi behöver? Hur använder vi energin bäst.
Hur kan vi maxa gastronomin utifrån det vi producerar naturligt? Kan begränsningarna trigga kreativiteten? Kan vi helt enkelt äta mer och godare av det som produceras? Efterhand som experimentet löper på analyserar och dokumenterar vi mikroorganismernas liv i jorden, näringshalten i grödorna, koldioxidutsläpp, hur stora skördarna blir, hur lagringsdugliga råvarorna är och – inte minst – hur smakrika?
Går det att få lönsamhet i ett jordbruk som arbetar med naturen, snarare än mot den?
På vår restaurang i ett hörn av Fotografiska i Stockholm kommer vi två dagar i veckan servera måltider på det som Erikslunds trädgårds 2 000 kvm ger under ett år. Tre mål mat om dagen för en person blir totalt 1 095 måltider. Det är också det minimiantal måltider vi serverar i restaurangen, sköter vi oss på gården och i köket hoppas vi såklart det kan bli fler.
Som gäst på Studio 2000 får du smaka på experimentet. Köket bjuder på nya intryck, både gastronomiskt och idémässigt. Vi berättar hur vi gått till väga och varför. Du får tillfälle att ge input. Krogen blir ett labb, drivet av lusten att hitta fram till en gastronomi som inte behöver be om ursäkt för sig. Du kan också följa oss via Instagram och i vår podcast, där vi även pratar om sånt som måltidskultur och de senaste vetenskapliga rönen.
En restaurangupplevelse byggd på solidaritet med både människor, djur och planet, hur funkar det? Häng med i sökandet efter det empatiska köket.